sobota, 15 sierpnia 2009

Czekosuflet

A na deser Żona wyczarowała suflet czekoladowy:
200g czekolady (100g gorzkiej i 100g mlecznej)
200g masła
2 łyżki mąki
4 jajka
150g cukru pudru
szczypta soli (nie pytajcie po co ani dlaczego…)

Żona połamała czekoladę i roztopiła ją razem z masłem w kąpieli parowej (garnek w garnku). Białka ze szczyptą soli ubiła na pianę a żółtka utarła z cukrem na puszystą masę po czym dodała do niej mąkę. Do masy jajecznej dodała roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszała. Następnie dodała ubite białka i jeszcze raz delikatnie wymieszała. Ciasto wlała do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek, które następnie wylądowały w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku na 20 minut. Ojej…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz