niedziela, 27 września 2009

Grillowana pierś z kurczaka pod sosem kurkowym.


Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
ziemniaki
300 g świeżych kurek
200 ml śmietanki 18%
oliwa, sól, pieprz, kolendra, zioła do zamarynowania mięsa


Zaczęliśmy od przygotowania sosu. Zakupione poprzedniego dnia świeże kurki po dokładnym opłukaniu trafiły do rondla z roztopionym masłem i drobno posiekaną cebulką. Dusiły się w ten sposób przez jakąś godzinę na małym ogniu z dodatkiem soli i pieprzu. Na koniec dodaliśmy słodką śmietankę (18%) i pyszny sos był gotowy.

Teraz czas na kurczaka. Pierś pokrojoną na plastry Żona umieściła w oliwie i mieszance ziół z odrobiną soli i pieprzu. Tak zamarynowane przez kilka godzin filety ułożyła na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i przy włączonej opcji grillowania. Kilka minut z każdej strony i kurczak był gotowy.

Aaa, no i jeszcze ziemniaki. Ugotowane na parze ziemniaki pokroiłem na spore kawałki i wymieszałem z odrobiną masła, oprószyłem solą i pieprzem oraz mieloną kolendrą. No i wstawiłem je razem z kurczakiem do piekarnika.

Była jeszcze sałatka z pomidorów i świeżego ogórka z octem balsamicznym i oliwą.

Doskonale smakowało z lampką lekkiego różowego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz