niedziela, 30 sierpnia 2009

Przysmak Grażynki

Przysmak Grażynki to doskonałe i bardzo pożywne danie, które szczególnie ulubiłem sobie jako śniadanie na dobry początek leniwej niedzieli. Dodam jeszcze, że przepis wyniosłem z domu a nazwa dania nawiązuje do imienia jego autorki – mojej mamy.
Składniki:
1 duża cebula
2 pomidory
10-15 dag kiełbasy swojskiej
4 jaja
kilka plastrów żółtego sera

Posiekaną cebulkę dusiłem na maśle razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą i pomidorami. Ważne, by dusić je na patelni na małym ogniu i bardzo długo (co najmniej pół godziny, najlepiej nawet godzinę). Kiedy podstawa dania była gotowa (cebula stała się szklista a pomidory utraciły większość wody) wbiłem cztery jaja i przykryłem pokrywką, tak żeby białko z wierzchu się ścięło. Następnie na białe już białko położyłem kilka plasterków żółtego sera. No i siup na talerz.

1 komentarz:

  1. o ho ho...to mi się podoba. Kilka prostych składników a efekt piorunujący :D

    OdpowiedzUsuń