sobota, 4 września 2010

Schab w sosie z zielonym pieprzem

Pokrojony w centymetrowej grubości plastry schab podsmażyłem mocno na oliwie z masłem. Dodałem drobno posiekaną szalotkę i przesmażyłem jeszcze przez moment. Wlałem szklankę bulionu z warzyw i kurczaka. Jeszcze tylko szczypta kminku, czubata łyżeczka zielonego pieprzu (z zalewy), odrobina słodkiej papryki mielonej i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość dusiłem na małym ogniu i pod przykryciem przez około półtorej godziny. Na koniec zagęściłem sos odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej uprzednio w zimnej wodzie. Do tego młode ziemnaczki i sałatka z pomidora, ogórka i sałaty z dressingiem z oliwy i sosu sojowego.

Teraz nie mogę się ruszyć... :)

2 komentarze:

  1. mmmm...pysznosci.
    Ja sie wlasnie zabieram za schabik i szukam inspiracji. Bradzo ladnie tu u Ciebie...elegancko i schludnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, zaraz biorę się do gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń